Spouwmuurisolatie is een thermische isolatiemethode die wordt gebruikt om warmteverlies door een spouwmuur te verminderen door de luchtruimte te vullen met thermische isolatie. Deze materialen (bijv. Polyurethaan) werken simpelweg door een groot aantal met gas gevulde holtes die grootschalige convectie voorkomen. Afwisseling van gaszak en vast materiaal zorgt ervoor dat de warmte moet worden overgedragen via vele interfaces, waardoor de warmteoverdrachtscoëfficiënt snel afneemt.
Voor bestaande gebouwen die niet zijn gebouwd met geïsoleerde holtes, wordt een vezelachtig materiaal zoals cellulose-isolatie of glaswol door geschikt geboorde gaten in de holte geblazen totdat het de hele muurruimte vult. Losvullende isolatie bestaat uit kleine deeltjes vezels, schuim of andere materialen. De meest voorkomende soorten materialen die worden gebruikt voor losse opvulling zijn cellulose, glaswol en steenwol.
Ingeblazen en losgevulde isolatie
Losse materialen kunnen in zolders en afgewerkte spouwmuren worden geblazen. Voor bestaande gebouwen die niet zijn gebouwd met geïsoleerde holtes, wordt een vezelachtig materiaal zoals cellulose-isolatie of glaswol door geschikt geboorde gaten in de holte geblazen totdat het de hele muurruimte vult. Losvullende isolatie bestaat uit kleine deeltjes vezels, schuim of andere materialen. De meest voorkomende soorten materialen die worden gebruikt voor losse opvulling zijn cellulose, glaswol en steenwol.
• Cellulose-isolatie is gemaakt van gerecyclede papierproducten, voornamelijk kranten en heeft een zeer hoog gehalte aan gerecycled materiaal.
• Glaswol (oorspronkelijk ook bekend als glasvezel) is een isolerend materiaal gemaakt van glasvezels die met een bindmiddel zijn gerangschikt in een textuur die lijkt op wol.
• Steenwol, ook wel steenwol genoemd, is gebaseerd op natuurlijke mineralen die in grote hoeveelheden over de hele aarde aanwezig zijn, b.v. vulkanisch gesteente, meestal basalt of dolomiet.
Deze kleine deeltjes gemaakt van deze materialen vormen een isolatiemateriaal dat zich aan elke ruimte kan aanpassen zonder storende structuren of afwerkingen. Een van de methoden is cellulose-isolatie met natte spray. Dit type isolatie is vergelijkbaar met losvullende isolatie, maar wordt aangebracht met een kleine hoeveelheid water om de cellulose te helpen binden aan de binnenkant van open wandholtes.