Er is zo’n uitgebreid assortiment dakisolatiematerialen dat het moeilijk is om een keuze te maken. We zetten de verschillende producten, hun mogelijkheden en isolatiewaarden voor u op een rij.
Ze kunnen in 3 groepen worden ingedeeld: plastic, minerale wol en natuurlijke materialen.
Isolatiewaarde
Als je de lambda-waarde vermenigvuldigt met de dikte van het isolatiemateriaal, krijg je de R-waarde. Deze waarde geeft de isolatiewaarde van het totale isolatiepakket aan.
De regel is: hoe lager dit getal, hoe beter de isolatiewaarde.
Moet u slechts een kleine ruimte isoleren? Kies dan voor een isolatiemateriaal met een lage lambda-waarde.
Soorten isolatiematerialen
Isolatiematerialen vormen een belangrijk onderdeel van de omhulling van een modern gebouw. Ze zorgen voor thermische en akoestische isolatie.
De energie-efficiëntie van isolatiematerialen wordt gemeten door de warmtegeleidingscoëfficiënt λ die wordt berekend in watt per meter per Kelvin-graad [W / mK]. Over het algemeen duidt een lagere λ-waarde op een energie-efficiënter materiaal. De totale warmteoverdrachtscoëfficiënt (U-waarde) van de isolatie hangt af van zowel de thermische geleidbaarheid van het materiaal (λ) als de dikte. De U-waarde kenmerkt de gehele isolatie. Het wordt gemeten in watt per vierkante meter per Kelvin-graad W / m2K. Goed geïsoleerde muren hebben U = 0,25 en lagere, goed geïsoleerde daken hebben een U van minder dan 0,20.
Op de markt is een breed scala aan isolatiematerialen verkrijgbaar:
• Minerale wol
• Uitgebreid polystyreen
• Sandwichpanelen
• Geëxpandeerd polystyreen bedekt met asfaltdaken
• Polyurethaanschuim
• Geëxtrudeerd polystyreen
• Minerale isolatiematerialen
• Cellulosevezels
Buitenmuren
Licht natte methode op basis van minerale wol en geëxpandeerd polystyreen. Vanwege de lage kosten, goede duurzaamheid en eenvoudige installatie wordt deze methode het meest gebruikt om buitenmuren te isoleren. Het kan worden gebruikt voor het isoleren van muren gemaakt van bakstenen, luchtstenen, gasbeton en monolithische of geprefabriceerde betonnen muren. Een ander handig kenmerk van deze methode is dat de muren gestuukt kunnen worden of onafgewerkt kunnen blijven.
Plafonds
Plafonds tussen twee woonlagen of tussen de zolder en de leefruimte zijn meestal geïsoleerd vanwege akoestische eisen en brandveiligheid. In dit geval zorgt minerale wol voor geluidsisolatie, vertraagt het de verspreiding van vuur en vermindert het warmteverlies uit kamers.